Truskawki z Lidla zdrowsze niż te z bazarku? Zaskakujące wyniki nowego badania

Dodano:
Chcesz mieć dorodne truskawki? Zasilaj je potasem! Źródło: Unsplash / Justus Menke
Fundacja Pro-Test sprawdza jakość truskawek z różnych źródeł, kontrolując je pod kątem zawartości szkodliwych pestycydów. To gdzie aktualnie można kupić te najzdrowsze – na bazarkach czy w największych dyskontach? Wyniki badań zaskakują.

Istnieje powszechne przekonanie, że truskawki prosto od rolnika, zwłaszcza z małych, lokalnych upraw, są wolne od pestycydów i zdrowsze. Wielu rolników zapewnia swoich klientów, że ich owoce są całkowicie naturalne. Konsumenci darzą zaufaniem również truskawki z bazarów, jednocześnie podchodząc z pewnym dystansem do owoców z dużych sieci handlowych. Jednak czy słusznie?

Pestycydy w truskawkach z bazarków

Najnowsze badania przynoszą zaskakujące wyniki. Testy przeprowadzone na zawartość pestycydów w truskawkach porównały owoce z różnych źródeł: dużych dyskontów, bazarów i bezpośrednio od rolników. Okazuje się, że truskawki ze wszystkich tych miejsc zawierały ślady szkodliwych związków. Dla konsumentów szczególnym zaskoczeniem może być przede wszystkim fakt, że również owoce z lokalnych upraw i te od prywatnych sprzedawców zawierały pozostałości pestycydów.

„Aż sześć różnych toksycznych substancji zawierały truskawki, które kupiliśmy na warszawskim bazarku. To odmiana rumba. Jak nas poinformowano, te truskawki pochodziły z giełdy Bronisze – miejsca, w którym w warzywa i owoce zaopatruje się wiele sklepów i sklepików z Warszawy i okolic. Ich kilogram kosztował 10 zł” – czytamy na stronie internetowej fundacji.

Badanie wykazało, że w truskawkach pochodzących z tego bazarku znajdują się pozostałości następujących pestycydów: azoksystrobiny, boskalidu, difenokonazolu, kaptanu, piraklostrobiny i pirymetanilu.

„Niewiele mniej różnych szkodliwych związków – pięć – laboratorium wykryło w owocach kupionych przez nas od rolnika, który niemal w centrum Warszawy od lat bezpośrednio z samochodu sprzedaje truskawki ze swoich upraw. Truskawki od rolnika kupiliśmy za 15 zł/kg. To była również odmiana rumba”

W tym przypadku badacze z Pro-Testu wykryli pięć rodzajów pestycydów: boskalid, fludioksonil, kaptan, piraklostrobina i pirymetanil.

Lidl zaskoczył jakością truskawek

Największym zaskoczeniem okazały się wyniki dla truskawek z Lidla, gdzie stwierdzono najmniejszą ilość różnych szkodliwych związków chemicznych. Truskawki z Lidla zawierały jedynie trzy różne pestycydy, co teoretycznie czyni je najbezpieczniejszym wyborem spośród badanych źródeł. Najwięcej szkodliwych substancji fundacja Pro-Test wykryła w truskawkach z Biedronki.

Źródło: Fundacja Pro-Test
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...